Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výživa a vrcholový sport (II. část)

30. 5. 2008

Výběr vhodných potravin

Pro potřebu základní diferenciace můžeme omezit členění dostupných potravin na dvě kategorie - vhodné a nevhodné.

 

A) Vhodné

libové maso všeho druhu, vč. zvěřiny, drůbeže, jehněčího; z tzv. drobů žaludky, srdce, ledviny, omezeně játra; dále rybí maso, vajíčka, tvrdé sýry a tvarohy, čočku, fazole, čerstvé máslo a rostlinné oleje; škroby - kukuřičné, pšeničné, bramborové, mouky - žitné, pšeničné (pokud možno hrubě vymílané), brambory, těstoviny, rýže, zelenina všeho druhu, chléb, ovesné vločky, jogurty, kysané mléčné výrobky, piškoty, čokoládové tyčinky apod.

 

B) Nevhodné

tučné maso, uzeniny, slaniny, ovary, tlačenka, máslovka, tavené vysokotučné sýry, tučný tvaroh, sádlo, majonéza, kynutá těsta a moučníky apod.

 

Potravinové doplňky, farmakologické a fyziologické prostředky

Pokud chceme obsáhnout veškerou problematiku výživy ve sportu, je třeba se zmínit také o potravinové suplementaci a farmakologických či fyziologických prostředcích, které se ve stále větší míře v současnosti v přípravě sportovců využívají a uplatňují. Nejedná se o výživu v pravém smyslu slova, ale tyto termíny do výživy vrcholového sportovce spadají. Tyto termíny se často prolínají.



Potravinové doplňky

Speciální místo ve sportovní výživě má potravinová suplementace ve formě potravinových doplňků, tj. volně prodejných speciálních produktů určených k doplnění výživy. Jsou to látky přírodní i syntetické povahy. Jejich efekt se očekává ve zvýšení biologické hodnoty stravy, v podpoře imunity a tím zvýšení odolnosti. Aplikace jsou cíleny na prevenci zdravotního poškození, urychlení a optimalizaci regenerace a výkonu.

 

Dělení doplňků:
* prostředky pro svalový růst (proteiny, AMK, kreatin)
* zdroje energie (sacharidy, kreatin)
* podporující vytrvalost a uvolňování energie
(kofein, CLA, karnitin, koenzym Q10..)
* posílení imunity, zdravotní prevence (chondroitin, melatonin,
vláknina, echinacea, gingko biloba...)
* vitamíny, minerály a stopové prvky
* sportovní nápoje



Farmakologické a fyziologické prostředky

Farmakologické prostředky jsou v podstatě látky s podobnou funkcí jako hormony nebo neurotransmitery, které se v lidském organismu přirozeně nacházejí. Tato farmaka mohou zvýšit výkon ovlivněním různých metabolických procesů, ovlivněním svalové hmoty a působením na psychické procesy. Do této skupiny patří také látky, které mají charakter dopinku. Do skupiny zakázaných farmakologických látek patří stimulancia, narkotická analgetika, anabolické látky, diuretika a peptidové hormony. Fyziologické podpůrné prostředky jsou látky nebo postupy využívané k rozvinutí přirozených fyziologických procesů, které se podílejí na zajištění sportovního výkonu. Nejde o léky, mnohé z nich vznikají v těle ze složek výživy. Většina těchto prostředků má rovněž charakter dopinku. V této souvislosti jsou nasnadě otázky, co je a co není zakázané, co je a co není dopink, co lidskému tělu pomáhá zdolávat enormní zatížení v tréninku a také při následné regeneraci a co tělo naopak poškozuje. Poslední dobou stále více sílí obavy, že boj s dopinkem je prohraný. S tímto názorem se ztotožňuji. Výzkum a objevy dalších a dalších látek pomáhající k lepší výkonnosti sportovců bude vždy o krok napřed před systémem jejich detekcí. To je realita. Mezi podpůrné prostředky farmakologického charakteru, které splňují pravidla o dopinku, lze zařadit celou rozmanitou řadu výrobků obsahujících alespoň jednu z následujících látek:

 

a)  prekurzory nukleových kyselin - inosin, orotát
b) látky působící v oblasti tukového metabolismu
- inositol, lecitin, esenciální fosfolipidy, karnitin, cholin
c) oblast metabolismu bílkovin
- methionin, asparát, arginin, malát, citrullin
d) oblast metabolismu cukrů
- fruktoza, glukoza, sacharoza, laktoza, maltoza,
různě štěpené maltodextriny aj.

 

Zhodnocení

Při současné náročnosti sportovního tréninku již není možné zajistit běžnou stravou vyšší potřebu složek výživy ve sportu, přičemž dostatečný přísun živin, vitamínů, minerálů a stopových prvků se považuje za nezbytný předpoklad vedoucí k úspěchu. Potravinová suplementace ve formě potravinových doplňků je proto v současnosti bezpodmínečně nutná. Aplikaci potravinové suplementace je však nutné konzultovat s odborníky v oboru sportovní výživy. Použití farmakologických a fyziologických prostředků ve vrcholovém sportu je žádoucí, protože pomáhá lidskému organismu vyrovnat se s enormní zátěží a pomáhá také k lepší následné regeneraci. Veškerou aplikaci těchto prostředků je však opět nutné konzultovat se zkušenými odborníky v oboru sportovní medicíny.

                                                                                                                autor-Karel Walter

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář